Οι ασφαλιστικές εταιρίες αντιμέτωπες με πιθανές αυξήσεις έως και 10% στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης το 2023- Έρευνα της WTW

Άλλο ένα εμπόδιο έρχεται στην εξέλιξη των εργασιών της ιδιωτική Υγείας και των ασφαλιστικών εταιρειών στον συγκεκριμένο τομέα από την διεθνή κατάσταση και τις συνθήκες ασφυξίας που σταδιακά εντείνονται με τον πληθωρισμό να ασκεί πιέσεις και την επίσης αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας η οποία αντί να ρίχνει τις τιμές τις ωθεί ανοδικά.  Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα σε ασφαλιστικές εταιρίες υγείας που διεξήχθη από την WTWπροβλέπεται να αυξηθεί το κόστος παροχών υγειονομικής περίθαλψης στο υψηλότερο επίπεδο της 15ετίας.  Η έρευνα αφορά τις Ιατρικές Τάσεις του 2023 και διενεργήθηκε στο διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος του τρέχοντος έτους.  Συνολικά 257 κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες που εκπροσωπούν 55 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η τάση του κόστους των παροχών υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκε από 8,2% το 2021 σε υψηλότερο από το αναμενόμενο 8,8% το 2022 – και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2023 σε έναν υψηλό παγκόσμιο μέσο όρο 10%. Επίσης σύμφωνα με την έρευνα το 78% των ασφαλιστών αναμένει υψηλότερες ή σημαντικά υψηλότερες αυξήσεις τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη και η Ευρώπη, η οποία παραδοσιακά έχει πολύ μικρότερες αυξήσεις κόστους, δεν αποκλείεται από τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφονται. Για το 2023, οι μέσες αυξήσεις στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν στο 8,6% έναντι 8,0% το 2022. Η μόνη περιοχή με αναμενόμενη μείωση στην ιατρική τάση είναι η Βόρεια Αμερική, όπου η τάση προβλέπεται να μειωθεί από 9,4% το 2022 σε 6,5% το 2023 , αν και οι εργοδότες δεν το βλέπουν απαραιτήτως αυτό ακόμη.

ΤΙ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

Ο κύριος παράγοντας αύξησης του ιατρικού κόστους, σύμφωνα με τους ασφαλιστές, συνεχίζει να είναι η υπερβολική χρήση της περίθαλψης (74%) επειδή οι επαγγελματίες γιατροί συνιστούν πάρα πολλές υπηρεσίες ή υπερσυνταγογραφούν.

Περισσότεροι από τους μισούς ασφαλιστές (52%) αναφέρουν επίσης ότι οι κακές συνήθειες υγείας των ασφαλισμένων μελών είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων.

Η υποχρησιμοποίηση των προληπτικών υπηρεσιών (50%) είναι επίσης σημαντική κινητήρια δύναμη του κόστους και αυξάνεται χρόνο με το χρόνο λόγω, εν μέρει, της αποφυγής της ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η τάση αύξησης του κόστους θα πλήξει πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής (όπου οι μέσες αυξήσεις προβλέπεται να ανέβουν από 18,2% σε 18,9%), της Ασίας-Ειρηνικού (από 6,9% σε 10,2%) και της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (αναρρίχηση από 10,5%) % έως 11,5%).

«Ο παγκόσμιος γενικός πληθωρισμός, η συνολική αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, η αυξημένη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης στον απόηχο της πανδημίας και η δυναμική αγορά εργασίας απαιτούν από τους εργοδότες και τους ασφαλιστές να σκεφτούν και να ενεργήσουν διαφορετικά για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα με ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο Eric McMurray, παγκόσμιος επικεφαλής του Health & Benefits, WTW.

Πηγή: Insurance eea