Ασφάλεια καινούργιου αυτοκινήτου: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Ετοιμάζεσαι να παραλάβεις το νέο σου αυτοκίνητο; Πριν γυρίσεις το κλειδί για να βάλεις μπροστά και να βγεις στους δρόμους για την πρώτη βόλτα, διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλεια του καινούργιου σου αυτοκινήτου.

Για να επιλέξεις σωστά την ασφάλεια του καινούργιου σου αυτοκινήτου θα πρέπει να λάβεις υπόψη κάποια δεδομένα, τα οποία καθορίζουν τις επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου.
 
Τι σημαίνει “καινούργιο” αυτοκίνητο;
Για τους περισσότερους, καινούργιο αυτοκίνητο είναι το αυτοκίνητο που μόλις αγοράστηκε και το κοντέρ του γράφει μηδέν χιλιόμετρα. Έτσι λοιπόν, και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καινούργιο θεωρείται ένα αυτοκίνητο στο οποίο η πρώτη άδεια κυκλοφορίας του εκδόθηκε με την αγορά του.

Αρκεί η βασική ασφάλεια;
Η βασική ασφάλεια, όπως πιθανά γνωρίζεις, είναι υποχρεωτική από τον νόμο και ισχύει για όλα τα οχήματα που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους. Συνεπώς πριν ακόμα καθίσεις στη θέση του οδηγού θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ότι το αυτοκίνητό σου είναι ασφαλισμένο.  
 
Η κάλυψη ωστόσο που προβλέπεται στη βασική ασφάλεια πιθανά να μην σου αρκεί, καθώς περιλαμβάνει μόνο την αστική ευθύνη. Μπορεί λοιπόν με τη βασική ασφάλεια να έχεις την κάλυψη που απαιτεί ο νόμος, δεν έχεις όμως πρόσθετες καλύψεις όπως η θραύση κρυστάλλων, η μερική ή ολική κλοπή, η πυρκαγιά, οι θεομηνίες, η νομική προστασία, η θραύση κρυστάλλων, η οδική βοήθεια κ.ά., τις οποίες θα ήθελες για να νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά πώς οτιδήποτε συμβεί στο νέο σου αυτοκίνητο θα λάβεις την αντίστοιχη αποζημίωση.
 
Σε κάθε περίπτωση, ένα καινούργιο αυτοκίνητο σημαίνει ότι έχεις επενδύσει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την απόκτησή του, οπότε μία ασφάλεια που περιλαμβάνει πληθώρα καλύψεων, σου εξασφαλίζει ότι δεν θα διαταραχθεί ο προϋπολογισμός σου από πιθανή ζημιά ή ατύχημα. Επομένως, για να νιώθεις σιγουριά καλύτερα να προσθέσεις τις καλύψεις που θεωρείς σημαντικές για εσένα ή να επιλέξεις ένα πρόγραμμα ασφάλισης που θα περιλαμβάνει επιπλέον καλύψεις πέρα από τη βασική. 
 
Επιπλέον, εάν είσαι νέος οδηγός καλό είναι να γνωρίζεις ότι επιλέγοντας μικτή ασφάλεια αποκτάς κάλυψη και για τις ζημιές ιδίου αυτοκινήτου, οπότε θα αποζημιωθείς και για ζημιές που πιθανά προκαλέσεις εσύ στο καινούργιο σου αυτοκίνητο.